de Ervaringen zwangerschapsyoga | Praktijk Estín | regio Den Bosch (Rosmalen)
Zwangerschapyoga, Praktijk Estin, Den Bosch

Ervaringen van cursisten met zwangerschapsyoga
bij Praktijk Estín

Ervaringen privé-lessen zwangerschapsyoga

Met vertrouwen naar mijn bevalling toegewerkt

"Mijn eerste bevalling ging ik nuchter in, zonder al te veel voorbereidingen. Het resulteerde in een lange bevalling doordat ik helemaal verkrampte en ik niet wist niet hoe ik moest ademen en ontspannen.

Bij mijn tweede zwangerschap wist ik direct dat ik me nu beter wilde voorbereiden. Ik koos voor de individuele begeleiding bij Tineke en heb hier heel veel aan gehad. Door de combinatie van gesprekken en ontspanningsoefeningen kreeg ik vertrouwen in mezelf dat ik dit opnieuw kon. Tijdens de bevalling heb ik dit ook kunnen toepassen waardoor het een stuk beter is verlopen. Tineke, bedankt voor je fijne begeleiding en positieve bijdrage tijdens mijn zwangerschap!"
Groetjes, Myrthe


Ademhaling onder controle met oefeningen en gesprekken

"Wat heb ik veel gehad aan de zwangerschapsyoga bij Tineke. Ik had veel moeite met mijn ademhaling en was bang dat ik de controle over mijn ademhaling bij de bevalling zou verliezen. De groepslessen waren fijn en ontspannen en heel mooi om contact te maken met je ongeboren kindje.

Toch voelde ik dat ik iets miste. Ik wilde meer met mijn ademhaling bezig zijn. Ik heb het met Tineke besproken en samen hebben we besloten dat ik individueel verder zou gaan. De oefeningen en gesprekken met Tineke hebben mij echt geholpen, om mij bewust te worden van mijn ademhaling. Uiteindelijk heb ik een zware bevalling gehad, maar kon mijn ademhaling blijven controleren door alles wat ik geleerd heb bij Tineke. Tineke nogmaals bedankt voor alle goede zorgen!"
Liefs, Nicole van der Horst


Ook heel veel baat bij yoga na keizersnede

"Tijdens mijn 1e zwangerschap heb ik zwangerschapsyoga in de groep gedaan. Bij de tweede heb ik voor een paar individuele lessen gekozen om alles nog eens te herhalen. De individuele aandacht was erg fijn.

Helaas eindigde mijn tweede bevalling na een voorspoedig begin in een keizersnede. Tot mijn verrassing bleken de ademhalingstechnieken van de yogalessen erg nuttig tijdens het herstel en de (soms erg pijnlijke) eerste dagen. Denk bijvoorbeeld aan het gecontroleerd opstaan en/of omdraaien. Eigenlijk ook logisch; weeën doen ook zeer en een goede ademhalingstechniek kan dit zeker dragelijk maken, dus waarom niet bij andere pijnklachten? Dus ik zou yoga, ook bij een (geplande) keizersnede, iedereen aanraden!"
Linsey


Ervaringen groepslessen zwangerschapsyoga

Pijn toe kunnen laten en kunnen ontspannen

“Bij een bevalling is het belangrijk om pijn toe te kunnen laten, en te kunnen ontspannen. In de lessen van Tineke is dit een terugkerend thema en door de oefeningen geeft zij handvatten dit te kunnen doen. Beide zwangerschappen heb ik lessen gevolgd en heb mede daardoor twee keer een zeer voorspoedige bevalling gehad.”

Groetjes, Laura


We waren een team!

"Nogmaals bedankt voor de fijne tijd tijdens de yogalessen. Het opzoeken van de pijngrens, het ervaren dat je kan doorademen waardoor de pijn dragelijk blijft en als afsluiting de partnerles maakten dat wij als team konden opereren tijdens de bevalling. Ons mooiste compliment: de artsen en verpleging die zeiden dat we zo'n goede samenwerking hadden dat ze niet in de gaten hadden dat ik pijn had. De eer komt voor een groot deel aan jou toe. Zonder jouw duidelijke uitleg en begeleiding was het een stuk zwaarder geweest.

Hopelijk tot de volgende zwangerschap."

Groetjes, Henriette


Mijn hoofd leeg en leren overgeven

"Vanaf mijn 20ste tot mijn 34ste zwangerschapsweek heb ik de yogalessen bij Tineke gevolgd. Wat was dat heerlijk; een uurtje ontspannen en echt de rust in mezelf opzoeken om zo ook met mijn kindje in m'n buik bezig te zijn. In het begin kon ik me nog niet zo goed overgeven maar naarmate de tijd vorderde lukte me dat wel. Het was voor mij heel goed om dat te leren; ik ben altijd met zoveel dingen in mijn hoofd bezig en door de verschillende oefeningen leerde ik dat uit te schakelen. De houdingen en ademhalingstechnieken hebben mij enorm geholpen tijdens de bevalling. Ik was rustig, kon de pijn goed wegademen en ben vanaf de eerste centimeter ontsluiting in 6,5 uur tijd, zonder pijnbestrijding en zonder "kleerscheuren", bevallen van ons dochtertje. Mocht het zwangerschapsgeluk ons in de toekomst nog een keer gegund zijn, dan zie je me zeker terug in de yogales!"

Bedankt voor alles & een hartelijke groet, Tamara

Partnerles ook erg nuttig!

"Ik heb groepslessen bij Tineke gevolgd en heb hier zeer veel aan gehad tijdens het opvangen van de ontsluitingsweeën. Ik ben een controlefreak in het dagelijks leven en zag enorm op tegen de bevalling, maar moest juist tijdens yoga leren om los te laten. De knop moest bij mij dus om. Ik heb geleerd dat je pijn niet kunt controleren. Sterker nog, je moet de pijn juist toelaten, want hierdoor vlot het bevallingsproces. Wat mij en mijn partner extra heeft geholpen, is het volgen van de partnerles. Mijn partner had zijn joggingsbroek al aangetrokken, omdat hij dacht oefeningen met mij te moeten doen op een matje.

Deze les bestaat echter uit informatie rondom de bevalling en wat er met je lichaam gebeurt, maar jijzelf en je partner krijgen ook tools om het bevallingsproces zo goed mogelijk te doorlopen. Mijn partner voelde zich hierdoor beter voorbereid en wist mij goed te ondersteunen tijdens de bevalling door de tips van Tineke. De tips die bij ons pasten, heeft hij eruit gepikt en hij had het niet beter kunnen doen! Binnen 3,5 uur had ik 8 cm ontsluiting dankzij de ademhalingsoefeningen die ik heb geleerd bij Tineke en de steun van mijn partner. Ik raad het iedereen aan! En partners, jullie dus ook!"

Groetjes, Anouk

Je kan het!

"Ik ben zo blij dat ik bij jou zwangerschapsyoga heb gedaan. De lessen waren een heerlijk ontspannen momentje voor mezelf en erg persoonlijk door de kleine groep. Het kaartje dat we aan het einde van iedere les uit de schaal pakte gaf iedere keer een toepasselijke boodschap waarvan het laatste kaartje tijdens mijn bevalling steeds in mijn hoofd bleef hangen: Hou vol, je kan het! Mijn bevalling was erg zwaar en eindigde uiteindelijk in een keizersnede. Ondanks dat kon ik door je lessen me goed blijven focussen op mijn ademhaling en had het vertrouwen om los te laten en me over te geven. Ook kwamen de ademhalingsoefeningen tijdens mijn herstel van de keizersnede goed van pas. Je lessen hebben me voor, tijdens en na mijn bevalling enorm geholpen.

Ontzettend bedankt daarvoor!!"
Sylvia

Ik raad het iedereen aan!

"Toen ik een tijdje zwanger was en op aanraden van een vriendin zocht naar een plek om zwangerschapsyoga te gaan doen, kwam ik terecht op de site van Tineke. De beschrijving van haar praktijk sprak me aan, en de proefles beviel heel goed, dus ik heb me best snel aangemeld en kon al vroeg in mijn zwangerschap terecht.

Ik vond het fijn om tijdens een groot deel van mijn zwangerschap een avond in de week heel gericht alles te ervaren wat er in mijn lichaam gebeurde. Het groeiende kindje in mijn buik, mijn ademhaling, houdingen die fijn aanvoelden. Het was sowieso fijn om even helemaal de tijd te nemen voor mezelf en mijn zoontje. Gedurende de dag deed ik dat al wel geregeld, maar zo intens als een avond zwangerschapsyoga voelde heel goed.

De ruimte bij Tineke thuis, en de manier waarop zij ons begeleidde, voelde warm aan. Haar stem, manier van praten en persoonlijke aandacht vond ik fijn. Ook de afwisseling van staande, zittende en liggende oefeningen, en de heerlijk ontspannende afsluiting van de avond waardoor iedereen eigenlijk het liefst wilde blijven liggen maar toch overeind kwam voor een kopje thee en eventueel wat uitwisselen van ervaringen van die avond.

Ons zoontje lag gedurende bijna de hele zwangerschap in stuit, met zijn voetjes onderin. Ik heb tijdens de poging tot draaien veel gehad aan de ademhaling die ik 'oefende' bij Tineke. Eigenlijk klinkt oefenen raar, want het voelde heel natuurlijk om naar de pijn toe te ademen en daarna weg te laten stromen bij een uitademing. Ik hoefde niet veel moeite te doen om terug te halen wat ik steeds bij de yoga had gedaan. Omdat hij toch graag zo wilde blijven liggen, is hij met een keizersnede geboren. Tijdens de momenten waarop ik normaal gesproken waarschijnlijk was verkrampt van de pijn, kon ik nu veel beter ontspannen. Ik heb dat vooral ervaren tijdens het zetten van de ruggeprik en bij alle bewegingen die ik na de bevalling moest maken om de spieren bij mijn buikwond weer te gaan gebruiken. Ik heb een natuurlijke bevalling dus helaas moeten missen, want Tineke had me echt het vertrouwen gegeven dat ook dat zou zijn gelukt, ondanks mijn aanvankelijke angst daarvoor.

Sommige oefeningen en manieren van ademen gebruik ik nog steeds, en denk dan nog geregeld terug aan de zwangerschapsyoga. Ik raad het dan ook iedereen aan!"
Leontien


Ook heel blij met partnerles

Een goede vriendin van mij gaf aan dat zij tijdens haar zwangerschap yoga had gedaan en er veel baat bij had gehad tijdens de bevalling. Onder het mom van we zien wel (ik was helemaal niet bekend met yoga) heb ik me met 27 weken ingeschreven bij de lessen van Tineke. De eerste lessen waren nog wat onwennig. Ik dacht telkens “wanneer zou ze over het puffen beginnen”.  Dat ‘puffen’ hebben we tijdens de lessen nooit gedaan, maar wel hele goede oefeningen/ houdingen waarbij een oncomfortabele spanning ontstaat. Tineke heeft mij geleerd om dan met je aandacht naar de pijn/spanning toe te gaan. Visualiseer het. De ademhaling volgt dan als vanzelf. Dan adem je door de spanning heen. Dat heeft mij enorm goed geholpen tijdens de eerste uren van mijn bevalling. Ik had al snel een houding gevonden die prettig was en kon de eerste uren heel goed door pijn van de weeen heen ademen.

Daarna had ik heel veel baat bij de steun van vriend. Als ik het even niet meer zag zitten (de laatste centimeters zijn ook echt het meest pijnlijk) hielp mijn vriend mij bij de ademhaling. Dat heeft mij echt fantastisch geholpen.

Ik ben dus echt heel blij dat wij de partnerles hebben gevolgd (mijn vriend achteraf ook!). Tineke heeft samen met ons de hele bevalling doorgenomen. Na twee uur wisten we allebei wat we moesten doen. We gingen weg met de gedachten ‘kom maar op’.

Al met al heb ik een hele fijne en snelle bevalling gehad. Ik ben ervan overtuigd dat dit mede te danken is aan de yogalessen en alle tips van Tineke. Ik kan haar lessen dan ook aan iedereen aanbevelen. Tineke nogmaal hartelijk bedankt!

Eva


Perfecte combinatie van inspannen en ontspannen
"Toen ik ontdekte dat ik zwanger was, was ik er al snel over uit dat ik graag zwangerschapsyoga wilde doen in plaats van zwangerschapsgym omdat ik graag naast mijn activiteiten op de sportschool iets wilde doen waarvan ik zou ontspannen en zou leren mijn ademhaling onder controle te krijgen. Ik koos voor de groepslessen bij Tineke omdat de sfeer en de manier van lesgeven mij erg aanspraken. De groepen zijn klein waardoor er ook individuele aandacht is en het is gezellig om ervaringen en gevoelens met andere aanstaande moeders te delen.

De combinatie van inspannen en ontspannen is perfect. Je leert een aantal oefeningen waardoor je uiteindelijk de pijn van de weeën beter kunt dragen. Het was ook gewoon heel ontspannen om lekker een "uurtje voor jezelf" te hebben na een drukke werkdag. Zodra Tineke begon met de les, kon ik alles van me af laten glijden en me alleen focussen op haar stem en haar aanwijzingen.

Tijdens de partnerles word je voorbereid op alle fasen van de bevalling. Dat was vooral voor mijn man, die er nog niet zoveel over gelezen had, erg nuttig. Door de partnerles zag ik de bevalling met nog meer vertrouwen tegemoet.

Dankzij de ademhaling die we elke les herhaalden, was ik erg ontspannen tijdens de ontsluitingsfase en ook bij het persen heb ik nog vaak gedacht aan de aanwijzingen die Tineke tijdens de groepslessen en partnerles gaf. Ik kijk erg positief terug op mijn bevalling en dat is mede te danken aan de yogalessen.
Groetjes, Lonneke


Zwangerschapsyoga heeft zeker bijgedragen aan vlotte bevalling

"Voor mij was de zwangerschapsyoga bij Tineke in de eerste plaats een avondje ontspannen na een hectische dag op het werk of thuis. Mijn zwangerschap is voorbij gevlógen, onder andere omdat wij al een dochter van twee hebben met wie we het uiteraard lekker druk hebben. De dinsdagavond was dan echt heerlijk moment om uitgebreid weg te dromen bij het nieuwe kindje in mijn buik. Vooral de langere ontspanningsoefening aan het einde van de les vond ik prettig.

Verder heeft de zwangerschapsyoga mij geholpen bij de bevalling. Bij de oefeningen in de les leer je om met je gedachten en je adem naar de plek te gaan waar het oncomfortabel voelt; je ademt als het ware door dat oncomfortabele gevoel heen. Hierdoor kon ik tijdens de bevalling de weeën goed over me heen laten komen. Ik kon ze er laten zijn en hun werk laten doen, zonder me er tegen te verzetten of er bang voor te zijn.In de beginfase van de bevalling heb ik tussen de weeën door ook nog de ontspanning weten te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat dit alles bijgedragen heeft aan mijn vlotte bevalling.

Tenslotte was de zwangerschapsyoga ook nog eens erg gezellig. Tijdens het theemoment na de les was het leuk om met de andere moeders ervaringen uit te wisselen. Met één van hen heb ik zelfs nog steeds contact! Al met al kijk ik met een heel blij gevoel terug op deze bijzondere periode van zwangerschap en bevallen.

Nogmaals erg bedankt voor je fijne begeleiding!"
Groeten, Iris


Volledige rust en ontspanning na drukke werkdag

"De zwangerschapsyoga heeft er voor gezorgd dat ik een uur in de week me volledig kon ontspannen en me kon richten op het kindje in mijn buik. Door de zwangerschapsyoga ervaarde ik rust en ontspanning na een drukke werkdag. Ook heeft de yoga mij geholpen om rustig te blijven tijdens de bevalling om zo de weeën op te vangen."
Groetjes Karin


Flexibel instromen, extra lessen kopen en wisselen van dag

"Ik ben met 13 weken zwanger begonnen met de zwangerschapsyoga bij Tineke, ik ben er bijna tot de bevalling mee door gegaan. Ik vond het heerlijk om een avond in de week even de rust te vinden en bewust met mijn zwangere lijf bezig te zijn. De flexibiliteit van instromen, lessen extra kopen of soms wisselen van dag is super. Daarnaast is het volgen van les in een klein groepje erg prettig. De manier waarop Tineke les geeft is erg prettig. Ze heeft een erg prettige stem waar je goed bij kan ontspannen. Ook de afwisseling in de lessen en oefeningen maken het leuk. Ik heb genoten! Tot de volgende zwangerschap Tineke!"
Susanne


Door weeën heen ademen dankzij oefeningen

De bevalling van onze dochter is ontzettend goed en voorspoedig verlopen mede dankzij de yoga-oefeningen! Door de oefeningen heb ik echt goed door de weeën kunnen "heen ademen" waardoor deze goed hanteerbaar waren. Echt ontzettend fijn! Bij deze wil ik je bedanken voor de prettige, ontspannende lessen bij jou. Groet, Susan


Prettige rust, kleine groep en fijne ruimte

"Ik heb zwangerschapsyoga bij Praktijk Estín van Tineke de Vries als heel prettig ervaren. De lessen zijn goed opgebouwd. Eerst is er even tijd om 'te landen'. Daarna start de les met eenvoudige, maar goede oefeningen. Sommige oefeningen waren voor mij zwaar, maar er is altijd ruimte om de oefening aan te passen. Tineke geeft hierin goed advies.

De momenten van een korte en aan het eind van de les langere eindontspanning is heel fijn. Deze worden door Tineke ingesproken of begeleid met muziek. Na afloop is er een kopje thee. Er is dan ruimte om na te praten en vragen te stellen.

Wat ik als heel prettig heb ervaren, is de rust. Tijdens de les wordt er niet uitgebreid gepraat. Verder is het een kleine groep in een fijne ruimte.

De partnerles is heel informatief. We hebben er tijdens de bevalling zeker wat aan gehad. Iedere bevalling is anders en van te voren kun je niet voorspellen wat er gaat gebeuren. Je mag het laten gebeuren met in je achterhoofd en lichaam wat je meegekregen hebt van de lessen."
Lieve groetjes Liselotte


Ervaringen informatieve privéles met partner

Snelle bevalling en rust kunnen bewaren!

"Mijn vrouw heeft mij gevraagd of ik interesse had om mee naar de partnerles te gaan. Ik stond hier open voor, omdat ik graag wat meer handvaten wilde hebben om mijn vrouw tot steun te kunnen zijn tijdens de bevalling.

Tijdens de partnerles vond ik het prettig om de verschillende fases van de bevalling uitgelegd te krijgen. Dit gaf mij duidelijkheid en rust. Er werden veel facetten van ondersteuning tijdens de bevalling besproken, waar ik als echtgenoot aan bij kan dragen.

De bevalling is uiteindelijk snel (3 uur) en voorspoedig verlopen. Aangezien de fases zich snel opeenvolgend aandienden, heb ik dankzij de partnerles de rust en kalmte kunnen bewaren terwijl de verloskundige er nog niet was. Hier heeft mijn vrouw dan ook veel aangehad aangezien de verloskundige pas tijdens de laatste fase van de bevalling in beeld kwam. Het zorgen dat mijn vrouw voldoende water dronk, de rust en kalmte bewaren voor ons drieeen en mee helpen met het puffen tijdens de weeen en persweeen hebben geholpen om onze zoon Bend rustig geboren te laten worden. De verloskundige heeft ons alleen bij kunnen staan toen Bend geboren mocht worden, aangezien wij het eerder nog niet noodzakelijk vonden dat ze kwam. Al met al hebben wij drieeen de verschillende fases behalve de eindfase geheel alleen kunnen doorstaan door de yoga lessen en partnerschapsles. Tineke wij willen je hartelijk danken voor alles!!!"
Lieve groeten Tanja, Perry en Bend Vissers


Waardevolle tips voor actieve rol van de vader

"Op een prettige en mooie manier bezig zijn met je kindje en je lichaam. Een stukje bewustwording van een nieuw leventje en daarmee ook een nieuw leven voor jezelf en je partner. Zo hebben wij de individuele en partnersessies bij Tineke ervaren.

Ieder mens, ieder kindje, iedere zwangerschap en iedere bevalling is verschillend. Door alle mogelijke scenario's op een fijne manier te bespreken, konden wij de bevallingen van onze beide dochtertjes met vertrouwen tegemoet zien.

Waardevolle tips waar je tijdens de bevalling op terug kunt vallen en vooral ook de actieve rol van de vader, die zoveel kan betekenen tijdens het hele gebeuren, waren voor ons fijne en bruikbare elementen.

Terugkijkend op deze bijzondere gebeurtenissen is het van onschatbare waarde om te kunnen concluderen dat wij samen, als een team, in staat zijn geweest om op een fijne manier twee prachtige meisjes op de wereld te hebben gezet."
Groetjes, Bas en Martje


Vader ondersteunt het ongeboren kindje tijdens de bevalling

"Als aanstaande vader van 48 heb ik samen met mijn partner Nicole een partnergesprek gehad bij Tineke. Ik heb al twee keer eerder een bevalling meegemaakt maar het was voor mij heel waardevol en leuk om het partnergesprek mee te maken. Natuurlijk had ik een beetje ervaring als man bij de bevalling.

Toch heb ik bij Tineke weer nieuwe dingen gehoord die ik zeker heb meegenomen bij de bevalling. Met name het feit dat je er niet alleen bent om je partner te ondersteunen bij de bevalling, maar dat je er ook dan al bent voor je ongeboren kindje. Je kunt als vader je kindje al ondersteunen als het zich nog in de buik bevindt.

Ik besefte dat Jill best wat aanmoediging kon gebruiken bij het zware reisje van binnen naar buiten. Naast het kraambed van Nicole heb ik mijn best gedaan om er ook te zijn voor Jill. Haar in stilte gerust te stellen, te ondersteunen en aan te moedigen. Het voelt goed om er op deze manier te kunnen zijn voor zowel Jill als Nicole.

Uiteindelijk kwam er een lief meisje ter wereld en heb ik echt het gevoel gehad dat ik helemaal betrokken was bij de bevalling. Heel dicht bij Nicole en Jill! Dit maakt zo'n dag tot één van de drie mooiste dagen van mijn leven! Heel bijzonder!

Ik dank Tineke hartelijk voor haar ontspannen en betrokken manier van ondersteuning die ook voor mij als man heel waardevol is geweest. Ik raad andere mannen aan gewoon eens een keer gezellig mee te gaan naar Tineke. Het levert je kindje, je partner en ook jezelf als man veel op!"
Hartelijke groet, Marcel


Praktijk Estín Rosmalen T (073) 5219758 E tineke@praktijkestin.nl